Nem rossz a 8 órás diéta, csak nem is jó - Dívány

Időkorlátos diéta. Milyen fajtái vannak?

Tudja, mi az az órához állított böjt? És azt, hogy mennyit lehet vele fogyni?

Optimális étkezési ablakok

Travelo De időszakos böjt néven - gyakran csak angolul: intermitten fastingként IF emlegetve - van egy aktuális trend, amely bár nem teljesen új keletű, egyre többször hallani róla időkorlátos diéta. Az alábbiakban dietetikusunk arról ír, mi ez az egész, és vajon kinek érdemes követni ezt a trendi diétát.

Dietetikus válaszol Az időszakos böjt intermittent fasting lényege, hogy az étkezéssel telt periódusokat böjti időszakok törik meg. Több változata is ismert.

időkorlátos diéta

Az egyik, a elven alapuló időszakos böjt szerint a 16 órányi böjtölést 8 óra étkezéses periódus követi, amikor nincs megszabva a napi energia-felvétel maximuma.

A böjti időszak alatt az ezen elvek szerint étkezők valóban éheznek, ez többnyire az esti-éjszakai alvást és a másnap délelőttöt foglalja magában. Bár a két böjti nap ez esetben lehet időkorlátos diéta nem egymást követő nap is akár.

Lehetséges előny: a fogyás Hogy miért kezd valaki ilyen jellegű alternatív étkezési ritmust követni, időkorlátos diéta sok mindenre vezethető vissza.

Nem rossz a 8 órás diéta, csak nem is jó

Leggyakrabban a fogyás szándéka vezérli a böjtölőt, ami fel is sorolható az időszakos böjt előnyei között. Ebben az esetben a fogyás annak tudható be, hogy az, aki időszakosan böjtöl, összességében időkorlátos diéta energiát fogyaszt el, mint ha időkorlát nélkül étkezne, mivel lényegében kevesebb ideje van enni.

Ilyen egyszerű lenne? Tulajdonképpen igen, bár nyilván ennél azért ez komplexebb.

időkorlátos diéta

Maga a rövid böjt nem okoz alapvetően tartós fogyást, mivel időkorlátos diéta szervezetünk már szinte az emberiség kezdete óta hozzá van szokva a rövidebb-hosszabb nem evéshez, és alkalmazkodott is az éhezéshez, hiszen az volt a túlélés záloga, időkorlátos diéta tartalékolni tudjon az ínséges időkre.

Ezért érezhetjük néha, hogy hiába nem eszünk, mégsem fogyunk, vagy akár hízunk is.

időkorlátos diéta

Ezt az örökséget sokan szívesen elhagyták volna. Ugyanazt a hatást, amit az időszakos böjttel súlycsökkenésben elérhetünk, valójában a időkorlátos diéta ritmusú, napi többszöri, hosszabb éhezéses periódusoktól mentes, csökkentett energiatartalmú étrenddel is elérhetjük.

időkorlátos diéta

Részben inkább pszichés oka lehet annak, ha valakinél mégis az intermittáló böjt válik be, mert könnyebb ahhoz tartania magát, hogy 16 órán át a már említett 8 órás alvást követő 8 óra éhezéssel nem eszik, mint ahhoz, hogy többször, de kevesebbet energiatartalmat időkorlátos diéta időkorlátos diéta a nap során és odafigyeljen a mértékletességre, rendszerességre.

Fontos tudni, hogy az időszakos böjt önbecsapás is lehet. Ha nem figyelünk arra, hogy a nem böjti órákban mit és mennyit eszünk, akkor akár időkorlátos diéta is ehetjük magunkat.

A legjobb módszer az időszakos böjtölésre

Az így leadott súlyfelesleg tehermentesítheti a szívet és az ízületeket, csökkentheti a vérnyomást is. De a böjtnek is vannak szabályai, nem egyenlő a koplalással, és ha valaki meggondolatlanul, felkészületlenül lát hozzá, akkor akár többet árthat, mint használ.

időkorlátos diéta

időkorlátos diéta Lehetséges hátrányok: szédülés, időkorlátos diéta, koncentrációs zavar Nem mindannyian reagálunk egyformán az energiamegvonásra, böjtölésre. Többek között az életkor, az egészségi állapot az inzulin és a vércukor hullámvölgyei Sokkal frusztráltabbak és dekoncentráltabbak lehetünk, ha éppen egy fontos vizsga vagy tárgyalás, esetleg az utazás idejére esne a böjti időszak.

időkorlátos diéta

Emiatt időkorlátos diéta depresszióval, szorongással küzdőknek sem javasolt a böjt és az időszakos böjt.

Legjobb, ha a fogyáshoz dietetikus segítségét is igénybe vesszük, akivel meg tudjuk beszélni, hogy milyen egyénre szabott étkezési módszerrel tudjuk elérni hosszú távon az áhított súlycsökkenést. Vélhetően nem időkorlátos diéta időszakos böjtölést fogja támogatni, de ha ragaszkodunk hozzá, segíthet abban, hogy legalább ne csináljuk rosszul és ne származzon bajunk belőle.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.