Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

Étrend nyombélfekélyre

étrend nyombélfekélyre

Nyomtatóbarát verzió Diétás tanácsok gyomor és nyombélfekélyben Gyomor vagy nyombélfekélyben szenvedőknek a legfontosabb diétás szabály: gyakran enni, de egyszerre mindig keveset. Minél rövidebb ideig legyen üres a gyomor, minél rövidebb ideig érvényesüljön a táplálékok étrend nyombélfekélyre le nem kötött gyomorsav hatása.

A gyakorlatban az azt jelenti, hogy a fekélybetegek kétóránként kell táplálkoznia.

étrend nyombélfekélyre

A táplálék kiválasztásakor és a diétás összeállításakor figyelembe kell venni, hogy a folyadékok perc alatt elhagyják a gyomrot, tehát savkötő hatásuk csak rövid ideig érvényesül. A szilárd táplálékok közül legtovább a zsiradékok időznek a gyomorban, leghosszabb ideig biztosítva azáltal étrend nyombélfekélyre savkötő hatást, sőt gátolják, illetve csökkentik a gyomornedvtermelést is.

Így tisztítsd meg a Bélrendszered 12 lépésben

A zsiradékok közül elsősorban a növényi eredetűek fogyaszthatók: Ráma margarin és napraforgóolaj étrend nyombélfekélyre ételkészítéshez, illetve a margarin hideg étkezésekhez is használható. Az állati eredetű zsiradékok ugyanilyen hatásúak a gyomormozgásokra és a gyomorsav elválasztásra, de egyéb kedvezőtlen hatásuk miatt nem ajánlottak.

A fehérjék tej, túró, sajtok, tojás húsok húskészítmények, valamint növényi eredetű fehérjék rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban; addig ugyan erőteljesen lekötik a gyomorsavat, de fokozzák a gyomornedv elválasztást.

étrend nyombélfekélyre

A fehérjék nélkülözhetetlenek a éhezésmentes fogyás, étrend nyombélfekélyre felnőtteknek, az időseknek egyaránt, étrend nyombélfekélyre minden egyes étkezéskor ajánlatos valamilyen fehérjetartalmú táplálékot fogyasztani az előbb említett tények ellenére. A szénhidrátok közül a keményítőt tartalmazók csak rövid ideig maradnak a gyomorban, de igen jó savkötő képességük van, és nem serkentik a savelválasztást sem.

étrend nyombélfekélyre

A zöldség- főzelékfélék, és a gyümölcsök magas rosttartalma elősegíti a székletürítés rendeződését, a székrekedés megszűnését is. Sok fekélybeteg úgy gondolja, hogy rostszegény, pépes diétára van szüksége, de ennek éppen az ellenkezőjére igaz.

Gyomor- és nyombélfekély diéta

Rostszegény, pépes étrend átmeneti időre valóban szükséges lehet, ha a tünetmentességből a szokásos őszi-tavaszi időszakba fájdalmak, vérzés, étrend nyombélfekélyre, hányás fordul a beteg állapota. Az erős fűszerezés, a túlzott sózás, valamint az édességek, a cukor túlzott használata fokozhatja a beteg panaszait, ezért csak az enyhe fűszerek édes-nemes paprika, koriander, babérlevél, citromhéj-lé, kömény, valamint hagymaéppen csak annyi jó, hogy ne érezze a étrend nyombélfekélyre sótlannak az ételt, és lehetőleg minél kevesebb cukor legyen az ízesítő.

étrend nyombélfekélyre

Az alkohol a feketekávé gyomornyálkahártyát izgató hatása közismert, fokozzák étrend nyombélfekélyre savelválasztást, súlyosbítják a étrend nyombélfekélyre ismer tüneteit. Különösen károsak a tömény szeszes italok. Nem igaz, hogy a fekélybetegnek jót tesz a savanyú étrend nyombélfekélyre. Ellenkezőleg, sem a savanyú bor, sem egyéb szeszes ital nem szerepelhet a diétában.

étrend nyombélfekélyre