A Családi Játszóház olyan speciális szolgáltatás, mely sajátosan nevelő szándékkal, de közvetett módon igyekszik kielégíteni a gyermekek és a felnőttek igényeit. A családias közegben jellemző az önállóság biztosítása: a gyermekek és a szülők minden elöl lévő eszközt használhatnak, ugyanakkor a játékszerek elérhetősége egyben a játékválasztást is segíti - amit a gyermek elér, az fejlődés-lélektanilag is neki való.

A fedélzetmesterek jelenlétükkel, figyelmükkel jelzik a jelen lévő családoknak, hogy partnerként számíthatnak rájuk, ugyanakkor figyelmüket nem kerülheti el az sem, ha egy család számára nehézkesnek bizonyul a játékválasztás, szívesen fogadná más gyermekek társaságát, vagy éppen intimebb közös játékra, szülő-gyermek kapcsolatra vágyik. Ilyenkor saját pedagógia tárházát, és a kialakított, egyeztetett sémákat hívhatja segítségül a pedagógus.
A Családi Játszóház fedélzetmesterei:

Kapitányunk: Knizner Anikó, intézményvezető

Fedélzetmesterek:
Erdei Tündi - tanító,pedagógiai asszisztens
Kilin Tünde - pedagógiai asszisztens
Kovács Ágnes - pedagógiai asszisztens
Szücs Kata - pedagógiai asszisztens
Tutsek Hildi - pedagógiai asszisztens

A Családi Játszóház számos játéklehetőséggel várja az érdeklődőket, gazdag eszköztára lehetőséget kínál a játékélmény kiteljesítésére. A pedagógusok a játékterek kialakításakor hangsúlyt fektettek arra, hogy a felkínált játékok minőségiek, kreatívak és fejlesztőek legyenek, az érkező családok számára tartalmas időtöltést kínáljanak. Területenként gazdag eszközvilág várja a játszani kívánókat, ahol a gyermekek mindent elvehetnek, mindent használhatnak.

A játszóház nem titkolt célja a szülő-gyermek kapcsolat ápolása is. Itt alkalom nyílik arra, hogy a felgyorsult világban a szülők gyermekeikre hangolódhassanak, közösen játszhassanak, együtt kalandozzanak. A családok két-három különböző korosztályú gyermekkel is vidám játékidőt tölthetnek el, hiszen 0-12 éves korig minden gyermek talál kedvére való játékokat.

A játszóház arra törekszik, hogy az ide látogatók megtalálják a már megszokott, barátságos légkört, a kedvenc játékokat, ugyanakkor mindig találjanak valami újat, játékokban és játék lehetőségekben is. Havonta újítjuk, cseréljük a játékkínálat egy részét, hogy minden korosztály számára változatos lehetőséget kínálhasson az intézmény

A lapozgatóban, társasozóban számos könyv és társasjáték várja az érdeklődőket. A polcokon korosztályonként rendezett társasjátékok sok egyéb mellett a gondolkodást, fantáziát, kitartást és akaratot is formálják.

A fogadótér játékterei gyakran kínálnak változatos szerepjáték lehetőségeket. Itt a gyermekek kipróbálhatják magukat a zöldséges boltban, fagyi árusként, cukrászként, akár virágkötőként is.

Az építő kuckóban lehetőség van állatkert, repülőterek, vasutak, autópályák és egyéb építmények megalkotására. Számos variációban készül el, a gyerekszáj által megfogalmazott „sihuhu” pályája, s az autópályák is minden alkalommal más-más kanyarokat tesznek, más-más alagutak és akadályok gördülnek útjukba, aminek csak a gyermekek és szülők kreativitása szabhat határt. Az itt található konstrukciós játékok hozzájárulnak egyrészt a kreativitás fejlesztéséhez, másrészt a rendszerszerű gondolkodásmód fejlesztéséhez.

Az élményhajó és kikötő a játszóház teljes profiljának kialakításában nagy szerepet töltött be. Az ide érkező látogatóknak, mind a szülőknek, mind a gyerekeknek a legnagyobb attrakciót jelenti az életnagyságú hajó, ahol a gyermekek felölthetik a hajóskapitány, kalóz vagy akár a kismatróz szerepét. Ez a tér lehetőséget biztosít arra is, hogy megismerkedjenek, bepillantást nyerjenek a „hajós életbe”, hiszen a hajót kék tenger „övezi”, kis szigetek tarkítják, és tengeri állatok laknak körülötte. A kihorgászható halacskákkal, a tölthető agyúval, és a környező berendezéssel, életszerű élményként szolgál az itt eltöltött játékidő. A vonzó hajó mellett ebben a teremben még számos játéklehetőség várja az érdeklődőket, egy külön szigeten rendőrkapitányságot, postát, játszóteret, tömbházakat, élettereket lehet építeni, kiskocsival róni a közöttük lévő utakat, marionett-bábúkkal ki lehet próbálni a történetírás, mondás kihívásait. Összességében ez a tér főképp a szerepjátékoknak ad teret, de az itt fellelhető más játékok egyéb területeken is fejlesztő hatással bírnak (pl. egyensúly érzék fejlesztése).

A kézműves műhely teret ad a szabad ötletek, elképzelések megvalósításának, a festésen és rajzoláson kívül nyomdázott képeket lehet készíteni, sablonok alapján rajzolni, gyurmázni, és minden egyéb olyan elfoglaltságot meg lehet találni, ami a manuális képességek fejlesztését célozza. A sokféle eszköz mellett a pedagógusok által kitalált, és előkészített ötletek is fogadják a tanácstalan alkotni vágyó gyermekeket és kísérőiket.

A kastélyszoba számos jelmezzel és szerepjátékokhoz szükséges eszközökkel gazdagított terem. A szobában a királykisasszonyok fátyol-függönye térelválasztó szerepet is betölthet, így a szoba három részre osztható. A szobában többféle játék is van: bábozó sarok, kisgaléria (izgalmas terep egy éppen járni tanulónak), ruhásládika kézzel készített királykisasszony ruhákkal, állatos farm, ésegy berendezett gyermekméretű kiskonyha, evőeszközökkel, edényekkel, tányérokkal, amelyek használata során a gyermek magára öltheti anya/apa szerepét, amint például vacsorát készít a családnak, elmosogat stb. Ez a szoba teljességében a szerepjátékokra hivatott.

A kistudós műhely és a galéria, társasozó a négyévesnél idősebb gyermekeket várja szüleik kíséretében. Itt igazi szerszámokkal, kalapáccsal, satuval, csavarhúzóval lehet alkotni, emellett kis tudóssarok, varrósarok és korosztályuknak megfelelő társasjátékok, kártyajátékok, legó található. Számos lehetőség rejlik itt, és már a galériára feljutás is élmény!

rsz_20130406
rsz_20130130
rsz_12013_januar_2
rsz_vendegkonyv9_1
rsz_vendegkonyv8_1
rsz_vendegkonyv6_1
rsz_vendegkonyv5_1
rsz_vendegkonyv3_2
rsz_vendegkonyv3_1

"Önök mertek nagyot álmodni! – És lám, az álom valóra vált, sokak, sokunk – egy közösség örömére. Azt gondolom, ha kis hazánkban, az élet más területein is hasonló tettvággyal, jóravaló hajlammal és tartalmas ötletekkel találkoznánk, boldogabb, szebb, jobb országban élnénk és egészségesebb lehetne a családok és az ifjúság lelke is."

"Végre egy hely, ahol önfeledten tudunk játszani gyerekeinkkel. Nem gondoltam volna, hogy a Havanna lakótelepen ilyen lehetőség is adódik."

"Régóta hiányzott már egy ilyen kreatív játszóház a lakótelepre, ami jó a gyerekeknek is és a szülőknek is egyszerre."

"Örülök, hogy egy ilyen jó családi szórakozásra van lehetőség a lakótelepen."

"Boldog vagyok, hogy lehetőségünk van ilyen szép és kulturált helyre járnunk."

"A legjobb játékok, jó a szervezés, kedvesek az emberek, már nagyon kellett egy ilyen jó hely a Havannára."

"Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a lakótelepen is lehetőség van egy ilyen játszóházban játszani."

"Ez a hely példaértékű. Szerintem több kellene az országban ilyen vagy hasonló, mert a szülők és a gyerekek nemcsak a jó időben tölthetnek együtt időt."

"Nagyszerű érzés az, hogy a lakótelepünknek már játszóháza is van."

A Családi Játszóház használatának alapvető szabályait a Házirend tartalmazza.

1.Az intézmény fenntartója: Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Működtető intézmény: Pitypang Óvoda 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 12. Intézményvezető: Knizner Anikó
2.A Családi Játszóház regisztrációt követően, a kiállított belépő kártyával térítésmentesen vehető igénybe.
3.A regisztrációs lapot első alkalommal szükséges kitölteni és a kísérőnek aláírni. A következő alkalomtól a gyermek nevére szóló „hajós” kártyával történik a bejelentkezés, mely alapján, számítógépen rögzítjük az érkező-távozó gyermek nevét, az érkezés-távozás idejét. Az első kártya térítésmentesen vehető át.
4.Az ideérkező gyermekek teljes itt-tartózkodásuk idején felnőtt kísérő jelenlétében játszhatnak. A játszóház személyzete (Fedélzetmester) nem vállalhat gyermekmegőrzést, gyermek felügyeletet. Kísérő csak felelősséget vállalni tudó felnőtt, a szülő vagy 18. életévét betöltött személy lehet.
5.A kísérő felnőtt az általa regisztrált gyermekért és az esetlegesen okozott kárért felelősséget vállal.
6.A játszóházat csak egészséges gyermekek látogathatják.
7.A személyzet kiemelt feladata a játék választás segítése, a házirend betartatása, az eszközök biztonságosságának ellenőrzése.
8.Ahhoz, hogy minden gyermeknek legyen helye játszani, 1 kísérővel maximum 3 gyermeket, 1 gyermekkel maximum 2 kísérőt fogadhat a játszóház. A gyermekek maximális létszáma (a kísérők számától, és a gyermekek korától függően) 15- maximum 20 fő.
9.A játéktereket gyermekek és kísérőik kizárólag tiszta váltócipőben (kivételes esetben tiszta váltózokniban) látogathatják.
10.A játékterekbe étel-ital nem vihető be. A játszóházban a hozott ételt, italt az öltözőben lehet elfogyasztani. A játéktérbe még cumisüveget se vigyenek be!
11.A biztonságos és gondtalan játék érdekében a játszóház területén megfigyelő-kamerarendszer működik.
12.A játékokat használat után a gyermekek vagy kísérőik teszik vissza a helyükre, így mások is megtalálják majd. Az eszközök helyét jelek mutatják a polcokon.
13.Az élményhajó felső fedélzete elsősorban a 3 évesnél idősebb gyermekek szerepjátékához készült, a kicsik számára balesetveszély forrása lehet!
14.A „Kistudós műhely” és a nagy „Galéria” játéktereket 4 évesnél idősebb gyermekek kísérővel együtt vehetik igénybe.
15.A ruhatár használata kötelező, a szekrények kulcsra zárhatóak, itt a személyes tárgyak elhelyezhetőek. A játéktérbe táska nem vihető be!
16.A Játszóház személyzetének a többi vendég érdekében jogában áll a házirend szabályai ellen vétő vendéget távozásra szólítani fel.

                   Knizner Anikó intézményvezető